preskoči na sadržaj

Srednja škola Buzet

Login

  

 

Tražilica
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Lista linkova je prazna
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 6. 2016.

Ukupno: 98935

 

O Ecdl-u

Što je ECDL?

Europska računalna diploma (ECDL) je međunarodno priznata potvrda informatičke pismenosti, koja jamči vlasniku poznavanje rada na osobnom računalu prema ECDL normi.

Zbog velikog uspjeha ECDL-a u Europi, program je proširen na cijeli svijet pod nazivom, International Computer Driving Licence (ICDL).

Kandidati koji žele dobiti diplomu mogu se prijaviti za ispite bilo gdje u svijetu, polagati redosljedom kojim žele, u različitim test centrima, te nakon svih položenih ispita dobiti potvrdu priznatu u cijelom svijetu.

ECDL (European Computer Driving Licence) je međunarodno priznati certifikat za korištenje osobnog računala, dizajniran s ciljem uspostavljanja jedinstvene norme o osposobljenosti za korištenje osobnog računala za poslodavce i posloprimce.

 

Značaj ECDL-a  

Svjesni ste da je kvalitetno korištenje računala neophodno kako biste bili produktivniji na poslu.

Svjesni ste i toga da je danas gotovo nemoguće pronaći posao ukoliko nemate adekvatna informatička znanja.  

Svakodnevno se u oglasima za zapošljavanje kao jedan od uvjeta zahtijeva: poznavanje rada na računalu ili dobro poznavanje rada na računalu ili odlično poznavanje rada na računalu i slično.

Čak 74 % radnih mjesta otvorenih na portalu MojPosao.net kao jedan od osnovnih uvjeta imaju poznavanje rada na računalu.

Značaj Ecdl-a za poslodavce

  • omogućava objektivnu procjenu informatičkog znanja zaposlenika ili kandidata za zaposlenje
  • povećava produktivnost zaposlenih koji u radu koriste računalo
  • Stečeno znanje omogućava bolju poslovnu interakciju zaposlenih u poduzeću te bržu komunikaciju između pojedinih radnih jedinica
  • ECDL program olakšava i poboljšava poslovnu komunikaciju domaćih poduzeća s inozemstvom
  • ECDL je potreban i u njihovoj osobnoj poslovnoj praksi i stalnom prilagođavanju novim menagerskim trendovima

 Značaj Ecdl-a za posloprimce

  • značajno povećava šanse za zapošljavanje, i to na cjenjenijim i bolje plaćenim radnim mjestima
  • omogućava konkurentnost pri traženju posla na tržištu rada EU i šire
  • omogućava kvalitetniji rad i uštedu vremena pri radu na računalu

 

Nova koncepcija ECDL programa počet će se primjenjivati u Hrvatskoj od 1. siječnja 2014 godine.


Početna ECDL diploma obuhvaća 4 početna modula.

1. Osnove računala
Modul definira osnovne pojmove i vještine koje se odnose na korištenje uređaja, stvaranje i upravljanje datotekama, mreže i sigurnost podataka.

2. Osnove komunikacija

Modul definira osnovne pojmove i vještine koje se odnose na pregledavanja web-a, efikasno pretraživanje informacija, online komunikaciju i e-poštu.

3. Obrada riječi

Modul definira osnovne pojmove i vještine koje se odnose na sposobnost korištenja aplikacije za obradu teksta pri kreiranju svakodnevnih pisama i dokumenata.

4. Proračunske tablice

Modul definira osnovne pojmove i vještine koje se odnose na razumijevanje osnova proračunskih tablica i demonstraciju sposobnosti korištenja proračunskih tablica za preciznu izradu izlaznih rezultata.

 


Osnovni ECDL moduli nadopunjuje vještine stečene u početnom ECDL modulu. Osnovni ECDL modul će vam omogućiti da razvijete svoje vještine u području znanja koji su prikladni za vaš svakodnevni život ili poslovne potrebe.

 

1. Prezentacije

Ovaj modul definira poznavanje prezentacijskih alata na računaluTe će vas naučiti obavljanje zadataka kao što sukreiranje, formatiranjeizmjena i priprema prezentacije koristeći različite izglede za prikaz i ispis.

2. Korištenje baza podataka

Ovaj modul razvija radne vještine što će vam omogućiti razumijevanje osnovnih pojmova baza podataka i  njihovo korištenje. To uključuje kreiranje i mijenjanje tablica, upite, obrasce i izvještaje te kako naučiti kreirati odnose između tablica za dobivanje raznih informacija koristeći upite i ostale alate.

3. Web dizajn

Modul pridonosi razumijevanju kreiranju, objavljivanju, uređivanju, dizajnu te održavanju web stranica,objašnjavajući osnove na jednostavan način. Modul će vam omogućiti stjecanje širokog spektara znanja o webdizajnuod osnova HTML-a do interaktivnih slika.

4. Uređivanje fotografija

Stjecanjem znanja i vještina naučiti će te služiti raznim programima za korištenje i pripremanje fotografija za ispis ili za objavljivanje na webuDefinirajući pojmovea na jednostavan načinstjeći će te vještine za kreiranje i uređivanje fotografija visoke kvalitete.

5. Planiranje projekata

Modul je razvijen kako bi omogućilo korisniku računala korištenje softvera za upravljanje projektima od pripreme, izrade i praćenja projekata, uključujući planiranje i upravljanje vremenomtroškovimazadacima i resursimaTevještine mogu se primijeniti za osobne ili poslovne potrebe.

6. IT sigurnost

Modul je razvijen kako bi omogućio korisniku računala (pojedincu i organizaciji) zaštititi sebe i svoju organizaciju  zbog sve češćih sigurnosnih prijetnji prilikom korištenju ICT-a što uključuje i siguran rad na Internetu.

7. Online suradnja

Stjecanjem vještina u korištenju modula naučiti će te učinkovito surađivati s drugim korisnicima na udaljenim projektima za osobne ili poslovne potrebe. Modul sadrži koncepte i vještine koje se odnose na postavljanje i korištenje online kolaborativnih alata, kao što supohranjivanje podataka, produktivnost aplikacija, kalendara, društvenih medija, web sastanaka, mjesta za učenje te vas uvodi u svijet mobilnih tehnologija.

 


ECDL napredni moduli će vam omogućiti postati napredniji korisnik u četiri najčešće korištenih aplikacijaOvi moduli su usmjereni na rad korisnika koji treba pokazati veći opseg znanja rada u aplikacijama za osobne ili poslovne potrebePrije polaganja ispita iz ECDL naprednih modula, očekuje se da ste već uspješno završiliodgovarajući osnovni ili početni ECDL program.

 

1ECDL napredna obrada teksta

Modul će vam pružiti mogućnost korištenja naprednih značajki za obradu teksta i aplikacija kako biste unaprijedilisvoj ​​posaopovećali produktivnost i uštedjeli vrijemeUspješnim polaganjem ispita ovog modula steći će te vještine korištenja naprednih funkcija softvera.

2. ECDL napredne pororačunske tablice

Uspiješnim polaganjem ispita steći ćete vještine korištenja naprednih mogućnosti softvera proračunskih tablica,što ukljućuje  izradu sofisticiranijih izvješća te obavljanje složenih matematičkih i statističkih izračunaKorištenjem ovih vještina uštedjet će te na vremenu što će poboljšati vašu produktivnost.

3. ECDL napredne baze podataka

Vještine koje će te steći kroz ovaj modul će vam omogućiti napredno korištenje funkcija baza podataka, kako biste mogli upravljati i analizirati većom količinom podataka. To će vam omogućiti učinkovito kreiranje većihkoličina kvalitetnih informacija koje današnje poslovanje zahtjeva.

4. ECDL napredne prezentacije

Modul obuhvaća napredne prezentacijske značajke koje će vam omogućiti napredno korištenje prezentacijskog softvera, kao i kreiranje učinkovitijih prezentacija koje imaju veći utjecaj na prisutne kojima predstavljate svoju prezentaciju.

 


Kako steći ECDL diplomu?

Početna ECDL diploma - uspješnim polaganjem sva 4 početna modula.

Osnovna ECDL diploma  - uspješnim polaganjem 4 početna modula + bilo koja 3 osnovna modula.

ECDL Expert diploma - uspješnim polaganjem  sva 4 napredna modula.

 

preskoči na navigaciju