preskoči na sadržaj

Srednja škola Buzet

Login

  

 

Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Lista linkova je prazna
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 6. 2016.

Ukupno: 95873

 

            tips and tricks
 
KAKO BROJANJE RIJEČI I NAČIN PISANJA UTJEČU NA BODOVANJE ESEJA?                                                    

Esej treba imati 200-250 riječi s tim da se tolerira 10 posto riječi ispod granice, dakle 180. Eseji, koji imaju ispod 180 riječi, ne boduju se. Gornja granica nije točno određena (iako bi se i ona mogla shvatiti kao 250+10 posto viška riječi, dakle 275 riječi), ali ne gube se (svi) bodovi ako se napiše više od 250 riječi, npr. 300, 350... Doduše, preporučljivo je ostati u opsegu do tristotinjak riječi i ne pisati više od potrebnog. 

Bitno je da teze, obrazloženja, gramatika, riječi i svi elementi budu kratki, jasni, udarni, 'sočni'. Kriterij izvršenja zadatka je najbitniji jer, ako se on ocjeni ocjenom 2 ili 3 to povlači određene posljedice, primjerice da, ako se za izvršenje zadatka dobije 2, u ostalim se elementima ne može postići više od 3 ili 4 boda. Ako se za vokabular, na primjer, dobije 2, iz ostalih elemenata se svejedno može dobiti 5 bodova. 

Dakle, izvršenje zadatka je 'alfa i omega' i dobro je iz njega dobiti u najmanju ruku 3, ako ne i 4 boda da bi sve drugo bilo pristojno. Esej ocjenjuju dva ocjenjivača po elementima. Ako jedan ocjenjivač, primjerice, za vokabular da 4 boda, a drugi 5 bodova, uzima se onaj niži broj bodova kao konačni. Iako se esej može shvatiti kao 90 % zadatak, onih 10% (grubo rečeno) otpada na neizbježnu dozu 'umjetničkog', subjektivnog dojma.

 

 KOJI SU KRITERIJI ZA BODOVANJE ESEJA?

1. Izvršenje zadatka

 Esej treba imati 180 ili više riječi (govoreći za rukopis relativno normalne širine i veličine, jedna stranica i par redaka trebali bi biti dovoljni za 180-190 riječi (najmanje dopušteno), dok već stranica i tri četvrtine druge stranice mogu brojati 300 riječi, stoga, preporučljivo je napisati stranicu i pol bez 'straha' od manjka riječi) 

 -ako se čini da ima previše riječi, riječi kao što su 'do not', 'will not' i slično mogu se kratiti u 'don't' i 'won't' što se broji kao jedna riječ, s druge strane, neke složenice s crticama (npr. 18- year-old) broje se kao jedna riječ)

 -treba biti pogođena i razrađena zadana tema, a ne nešto drugo, da se okoliša ili, na primjer, spomene jedna teza i onda do kraja samo ona razrađuje umjesto spominjanja i obrazlaganja svih ostalih -esej treba biti podijeljen u 4 odlomka:

1.uvod 40-ak riječi 

2.+strane (do 100 riječi) 

3.- strane (do 100 riječi)

4.zaključak 40-ak riječi 

 -ukupno: oko 280 riječi -odlomci se dijele (označuju) na dva načina: 

 1. početni red se uvuče i ne preskače se red između dva odlomka,

 2. početni red se ne uvlači, ali se preskače red između dva odlomka; ne radi se oboje (i uvlačenje reda i preskakanje, iako, u krajnjoj liniji, i nije toliko važno, ne bi smjelo oduzeti bodove i raditi probleme, bitno je samo da su odvojeni odlomci vidljivi kao zasebne cjeline)

 - uvod i zaključak trebaju (barem približno, 'od oka') biti jednake duljine i, svaki pojedinačno, dosta manji od razrade koja sadrži + i - strane, isto tako, + i – strane trebale bi biti približno jednake duljine 

 2. Vokabular

-širina, količina i pravopisna točnost upotrijebljenih riječi -potrebno je koristiti nesvakidašnje, zanimljive, 'pametne' (recimo 'komplicirane') riječi (npr. 'contemplation' umjesto 'thought' (misao), 'I am capable of' umjesto 'I can' (ja mogu, sposoban sam) te više naziva za istu stvar, npr. za 'lijepo': nice, pretty, beautiful, handsome, gorgeous ili za 'nevaljalac': delinquent, hooligan, bully itd., banalni primjeri, ali služe za poantu

 -ako se negdje napiše npr. 'politicall' umjesto 'political' to se kako-tako tolerira (neće se, npr., samo zbog toga oduzeti cijeli bod iz vokabulara, pa čak i da je pravopisna greška na 2-3 mjesta recimo), no sve je to relativno i nije dobro puno griješiti u pravopisu jer, čak i ako se upotrijebi sva sila (netočno napisanih) 'pametnih' riječi, bod(ovi) se lako mogu oduzeti

 3. Kohezija i koherencija  

Radi se o vezanju rečenica veznicima i riječima (skupom riječi) koje tome služe, a otrebno ih je upotrijebiti što više i raznovrsnije, gotovo svaka rečenica se može tako započeti ili završiti, pogotovo kod + i - strana ili zaključaka, kad se nešto ističe, odjeljuje, suprotstavlja, nadovezuje, naglašava, evo nekoliko dobrih, čestih i korisnih veznika: 

Suprotnosti:

 -but = ali 

 -(al)though = premda

 -even though = premda 

 -despite the = unatoč 

 -in spite of = unatoč 

 -however = ipak 

 -after all = ipak, poslije svega 

 -still = ipak, ali, još uvijek -on the other hand = s druge strane -on the contrary = unatoč, suprotno -otherwise = inače -alternatively = na drugi način -in other words = drugim riječima -in contrast = naprotiv -while = dok (u smislu suprotnosti (igram, dok oni pjevaju) Nizanje: -and = i -also = također -what is more = štoviše -moreover/nevertheless = štoviše, uz to -besides = osim toga -above all = iznad svega -as well as = kao i -it follows that = slijedi da -in the same way = na isti način -in addition = u dodatku, k tome -secondly = kao drugo -furthermore = nadalje -therefore = stoga Započinjanje: -to begin/start with/for starters = za početak -the good/bad sides are = dobre/loše strane su -first of all = prije svega Zaključivanje: -so = pa -surely, naturally, clearly, obviously =sigurno, naravno, očito -that implies that = to ukazuje da

 -finally = konačno

 -to sum up/summarise = kad (da) se zbroji 

 -in my (modest) opinion = po mom (skromnom) mišljenju

 -in conclusion = u zaključku 

 -to conclude with = da se zaključi s(a) 

 -as long as I'm concerned = što se mene tiče 

Ostalo:

 -under the circumstances = pod okolnostima 

 -in that case = u tom slučaju 

 -in comparison = u usporedbi

-as can be expected = kao što se može očekivati 

- correspondingly = podudarajući se 

- with reference to = s osvrtom na 

- consequently = posljedično 

4. Gramatika

Količina, raznovrsnost i pravopisna točnost upotrijebljenih vremena -npr. nije dovoljno (tj. monotono je) koristiti samo present i past simple, treba se upotrijebiti i  present perfect gerund, pasiv ili slične stvari -potrebno je koristiti pravilne konstrukcije, paziti na pravopisnu točnost i redoslijed riječi kod vremena i glagolskih struktura koje imaju više riječi ili koje se slažu s nečim (imenicama, prilozima...)

 
KAKVA TOČNO TREBA BITI KONSTRUKCIJA ESEJA?

Uvod

Nije dobro prepisivati (doslovno - kopirati!) zadani naslov koji je, obično, zadan kao cijela rečenica, već je dobro reći nešto općenito o zadanoj temi u par rečenica, npr., ako se radi o dobrim i lošim stranama sporta, u uvod može ići: danas je sport svugdje raširen, ima mnogo vrsta sporta, mnogi se njime bave, ulaže se puno novaca u njega i slično (naravno, malo ljepše), zanimljivo (dobro) je postaviti i neko retoričko pitanje tipa:,,No, je li sport stvarno koristan?'', i time završiti uvod, a na pitanje se odgovara sljedećim + i – stranama.

Razrada

Dijeli se na + i – strane. Broj strana u jednom i drugom dijelu (kojih se dosjeti), mora biti približno jednak, dakle nije dobro da bude 5 pozitivnih i 2 negativne strane, prijedlog je da bude 3-3, ali, naravno, to nije obavezno ili zadano, čak i ako se nađe 5 pozitivnih strana i 3 negativne ne mora se svih 5 pisati (zbog neravnoteže + i – strana te, posljedično, prevelikog broja riječi u eseju), već se 2 mogu odbaciti, a one 3 i 3 bolje razraditi, + ili – strane razrađuju se po principu:

1 .teza - obrazloženje, potkrijepljenje 

 2.teza - obrazloženje, potkrijepljenje 

3.teza -obrazloženje, potkrijepljenje... 

 Vrlo je bitno jasno istaknuti tvrdnju u prvoj rečenici i u daljnoj rečenici-dvije objasniti ju (npr. teza: u sport se puno ulaže i oko njega se vrte veliki novci; potkrijepljenje: svjedoci smo toga da neki igrači primaju ogromne plaće, nedavne statistike su pokazale da...). 

Statistike i svjedočanstva su dobre 'cake' ili izlike za objašnjenje, slobodno se mogu izmisliti postotci i slične stvari, bitno je potkrijepiti nečim. 

Zaključak

Zaključak se doslovno svodi na puko ponovno (ali jasno i sažeto) nabrajanje bez uljepšavanja i obrazglanja s tim da, zadnja rečenica-dvije, pripadaju osobnom osvrtu na zadanu temu, mišljenju, stavu i priklanjaju uz dobre ili pozitivne strane, tj. uz neku od navedenih teza (ili se može ostati suzdržanim), uglavnom, bitno je izraziti kakvo-takvo mišljenje (npr. konačno, dobre strane su: to, to i to, dok su loše strane to, to i to, po mom mišljenju dobre strane su naglašenije i nadvladavaju one loše jer...)

                                                                                                                                                                                  

Priloženi dokumenti:
Primjer eseja ENGLESKI JEZIK.pdf

preskoči na navigaciju