preskoči na sadržaj

Srednja škola Buzet

Login

  

 

Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Meteorološka postaja

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 6. 2016.

Ukupno: 79862

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
11. savjetovanje o kartografiji i geoinformacijama
Autor: Irina Kosanović, 1. 7. 2015.

8. do 10.5. 2015.

Učenici Srednje škole Buzet bili su uključeni u aktivnosti osmišljene u sklopu 11. savjetovanja o kartografiji i geoinformacijama koje je u organizaciji Hrvatskoga kartografskog društva održano u Buzetu od 8. do 10. svibnja 2015


11. SAVJETOVANJE O KARTOGRAFIJI I GEOINFORMACIJAMA

Učenici Srednje škole Buzet bili su uključeni u aktivnosti osmišljene u sklopu 11. savjetovanja o kartografiji i geoinformacijama koje je u organizaciji Hrvatskoga kartografskog društva održano u Buzetu od 8. do 10. svibnja 2015.

Svečano otvaranje savjetovanja upriličeno je u buzetskom hotelu „Fontana“, a prigodu su svojim zvonkim glasovima uljepšale naše Teensice.

Učenik 1. g Dominik Vivoda i Luka Petohleb iz 3. g prisustvovali su svečanom otvaranju i nekim predavanjima, a u radu radionica sudjelovali su: Dominik Vivoda, Deni Zubin, Petar Žigante, Lorena Vuković, Lucia Žigante, Martina Černeka, Anna Ipša, Jelizaveta Sulimanec, Lea Krivičić, Stela Cerovac, Karen Nežić, Ivan Zustović, Leo Fabijančić, Tin Majcan, Marin Krušvar Dani Šestan, Erik Uran, Igor Stević, Loren Petohleb.

 Svrha radionica bila je poticanje ljudi u radu na kartografiji pomoću „Open Street Maps“.  Dan je započeo oko 12 sati, a  prvo mjesto na rasporedu bilo je rezervirano za  prezentaciju o „Open Street Maps“ iz koje smo saznali sve o povijesti,  nastanku, svrsi i načinu  funkcioniranja tog projekta. Nakon zanimljive prezentacije krenuli smo na teren. Podijelili smo se u nekoliko grupa i svaka je grupa dobila kartu jednog dijela Buzeta na kojoj smo trebali prepoznati i označiti sve glavne objekte. Naravno, svi smo mislili kako je to lagano, bili smo uvjereni kako znamo točno gdje se nalazi svaka zgrada i trgovina s obzirom na to da je Buzet jako malen grad, a mi živimo u njemu već 16 godina, no prevarili smo se. Kad smo došli na teren, ispalo je da ne znamo uopće za neke trgovine ili kafiće tako da smo svi bili podosta šokirani svojim (ne) poznavanjem Buzeta. S terena smo se vratili obogaćeni dragocjenim spoznajama o malenom gradu koji  zapravo ima mnogo više građevina nego što smo očekivali. Uslijedio je rad na računalu, točnije unošenje podatka u Open Street Maps. Za to je potrebno imati korisnički račun koji može bilo tko napraviti i tako unositi nove podatke na kartu bilo kojeg grada te omogućiti ostatku čovječanstva lakše snalaženje u različitim gradovima. Proces unošenja podataka prilično je jednostavan, nije potrebno imati nekakvo prošireno znanje iz informatike, dovoljno je samo označiti teritorij i odabrati kojoj kategoriji građevinskih objekata pripada (trgovine, kuće, stanovi, parkovi, i sl.). Velika prednost je u tome što možete unijeti i neke detaljnije podatke, primjerice moguće  je upisati broj telefona raznih restorana ili možete napisati koje proizvode nudi određena trgovina te njeno radno vrijeme. Najveća prednost „Open Street Mapsa“  je što je to besplatno za razliku od drugih sličnih stranica koje treba platiti ako želite označiti određeni objekt.

Saznali smo i da možemo označavati cvijeće i drveće te im nadjenuti imena  (ako želite, moguće je čak upisati vrstu biljaka i mnoštvo drugih podataka) što nas je ugodno iznenadilo. Odlučili smo označiti jedno stablo i dati mu ime.

Rad u  radionici bio je pravi užitak, atmosfera je bila poprilično opuštena, često smo se šalili. Mislim da smo svi zabavili te se vratili kući s novim, proširenim znanjem o kartografiji.

Uz 11. savjetovanje u Narodnom je domu u petak 9. svibnja u 18.30 sati, otvorena  izložba dječjih radova na temu kartografije koju je oblikovala prof. Živa Kutnjak, a izloženi su i likovni radovi u čijoj su izradi surađivale maturantice Martina Butarić, Ivana Paladin, Melita Schergat  te Karla Vivoda i Monika Greblo, učenice 3. g razreda.

Istoga su se dana učenici 3. g razreda Marin Zorko i Elvin Jerman uključili u natjecanje u orijentacijskom trčanju. Za natjecatelje je pripremljena izazovna staza kroz buzetski Stari grad, a za one koji se nisu željeli natjecati priređena je turistička orijentacijska staza kroz Stari grad  uz koju su mogli uživati u atmosferi, znamenitostima i šarmu grada Buzeta. Marin i Elvin postigli su vrlo dobre rezultate, zauzevši 6., odnosno 7. mjesto od ukupno 25 sudionika.  Kada se uzme u obzir i  činjenica da se spomenuti dvojac ne bavi orijentacijskim trčanjem, rezultat je još vredniji.


Jelizaveta Sulimanec, 2. g i Elvin Jerman, 3. g

10. FOTO

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju