preskoči na sadržaj

Srednja škola Buzet

Login

  

 

Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Meteorološka postaja

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 6. 2016.

Ukupno: 80186

 

Slobodna radna mjesta - natječaj
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Erasmus+
Autor: Irina Kosanović, 1. 7. 2015.


U ovoj smo školskoj godini odlučili intenzivirati dugogodišnju suradnju sa Srednjom tehniškom šolom  Koper, a višednevni boravak naših učenika u njihovoj školi i gradu bila je idealna prilika za to. Veliki troškovi gostovanja učenika u Kopru i njihovog obrazovanja premašivali su naše mogućnosti pa je prijava za dodjelu financijske potpore u okviru projekta Erasmus+ bila odlična prilika za realizaciju naših ideja.

Nakon što je objavljen Poziv na podnošenje prijedloga u okviru programa Erasmus+ za 2015. naša se Škola odlučila prijaviti sa svojim projektnim prijedlogom pod nazivom CAD/CAM Technologies.

U nastavku donosimo sažetak tog projektnog prijedloga:

Ubrzan razvoj tehnologije povećava očekivanja poslodavaca i potrebu za širim kompetencijama budućih zaposlenika. Želimo svojim učenicima kroz srednjoškolsko strukovno obrazovanje pružiti maksimum tih kompetencija da nakon završene srednje škole budu prepoznati kao visokokvalificirani  kadar. Stoga je opći cilj projekta poboljšanje strukovnog obrazovanja u  smislu razvoja profesionalnih i za posao potrebnih kompetencija učenika koje moraju zadovoljiti potrebe modernog, konkurentnog i fleksibilnog tržišta rada, spremnog na brze promjene te poduprijeti uspjeh pojedinaca na europskom tržištu rada. Otežavajuća okolnost je što Srednja škola Buzet u ovom trenutku ne raspolaže potrebnim financijskim sredstvima koja bi omogućila nabavu sofisticirane opreme   za CNC tehnologije i osuvremenjivanje rada. Iz tog je razloga odmah po uvođenju novog četverogodišnjeg smjera (tehničar za električne strojeve sa primijenjenim računalstvom), uz pomoć Grada Buzeta, uspostavila suradnju sa Srednjom tehničkom školom Kopar kako bi tim učenicima osigurala primjenu stečenih znanja na najsuvremenijim tehnologijama.

Praktična nastava u STŠ Kopar predviđa četrnaestodnevni boravak 52 učenika 1. b, 2. b i 3. b razreda Srednje škole Buzet, polaznika smjera Tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, raspoređenih u četiri skupine. U pratnji učenika cijelo vrijeme mobilnosti bit će njihovi profesori. S obzirom da je primarni cilj mobilnosti učenika njihovo stručno osposobljavanje za rad na suvremenim tehnologijama, glavne aktivnosti bit će usmjerene k postizanju tog cilja. Planirane aktivnosti održat će se u praktikumima partnerske organizacije (Srednje tehničke škole Kopar) uz vodstvo njihovih profesora - mentora. Učenici će naučiti modelirati u računalnom programu SolidWorks, raditi na CNC strojevima (tokarilici i glodalici), naučiti osnove CAD-CAM tokarenja i glodanja u SolidCAM-u, raditi na 3D printeru, koristiti alat za elektrolučno i plinsko zavarivanje, MIG, MAG i TIG zavarivanje, raditi s CNC plazma rezanjem za rezanje lima te upoznati robotsko elektrolučno zavarivanje sa zaštitnim plinom. Osim praktičnog osposobljavanja, učenici će u pratnji mentora posjetiti i tvrtke koje u svom radu koriste najsuvremeniju tehnologiju, kao što su Hidria d.o.o. i DAG d.o.o. Koper te uz stručno vođenje upoznati kulturnu i povijesnu baštinu grada Kopra i okolnih obalnih gradova. Neformalnim učenjem kroz aktivna druženja omogućit će se usvajanje vještina i kompetencija učenika u europskom kontekstu i povećati zanimanje za  uvažavanje kulturoloških razlika.

Nakon provedene mobilnosti, učenici će povećati razinu znanja u svojoj struci, razvit će profesionalne kompetencije koje će u mnogo većoj mjeri zadovoljiti potrebe konkurentnog i fleksibilnog tržišta rada. Kombinacija teorije i prakse na CNC strojevima, modeliranje u računalnom programu SolidWorks i rad na 3D printeru omogućit će učenicima usavršavanje kompetencija koje obuhvaćaju znanje, kognitivne i praktične vještine. Stečena znanja i vještine primijenit će se u skladu s novim standardima, razvijat će se samostalnost i odgovornost sudionika mobilnosti.  Praktičnim radom, raspravama  i aktivnostima promicat će se strukovni, društveni i multikulturalni razvitak obiju škola. Partneri će učvrstiti suradnju i nastaviti istu putem razmjene znanja, iskustava i informacija u strukovnom obrazovanju.

Projekt je od izuzetnog značaja kako za Srednju školu Buzet i STŠ Kopar i njihove polaznike tako i za obje lokalne zajednice te regiju u cjelini jer se projektom potiče i jača ne samo regionalna i međunarodna suradnja, već se stvaraju uvjeti za uspješno i kvalitetno strukovno obrazovanje postojećih i nadolazećih generacija putem učinkovitih obrazovnih metoda u struci i fleksibilnim načinom stjecanja znanja. Očekivani pozitivni rezultati projekta, odnosno uspješnost i napredak učenika utjecat će na izradu novih standarda zanimanja i razvoja kvalifikacija.

Na konačan odgovor o financiranju projekta trebali smo čekati skoro tri mjeseca jer je više od osamdeset škola iz Hrvatske poslalo svoje projektne prijedloge koje je trebalo pregledati i ocijeniti. Konačno smo 25. 5. 2015. dobili mail od Agencije za mobilnost u kojem nas obavještavaju o prihvaćanju našeg projektnog prijedloga i odobravaju traženu financijsku potporu za provedbu Projekta.

Projekt će se realizirati tijekom sljedeće dvije godine, a o svim bitnim aktivnostima redovito ćemo izvješćivati.

Prve aktivnosti započinju već u sljedećoj školskoj godini 2015./2016. te su u tijeku pripreme za odlazak prve grupe na mobilnost u razdoblju od 7.12.2015. do 20. 12. 2015. U toj će grupi biti sedam novoupisanih učenika  1. b razreda (tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom) te sedam učenika 2. b razreda.


Margareta Gumilar, voditeljica projekta

 

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju